top of page

SPORTOSTEOPATHIE

Sportosteopathie

Voor een sporter is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de belasting van het sporten en de belastbaarheid van het lichaam. Wanneer dit evenwicht verstoort raakt, daalt het prestatievermogen en wordt je als sporter vatbaarder voor blessures. Om chronische of recidiverende blessures te vermijden is het niet alleen belangrijk om de belasting tijdelijk te verminderen maar ook om de belastbaarheid te laten stijgen.

 

Een belastbaarheidsdaling van het lichaam kan verschillende oorzaken hebben zoals mechanische restricties (blokkades, verhoogde spierspanning, verminderde flexibiliteit, fasciale spanning,…), een verminderde doorbloeding, een neurologische dysbalans of een immunologisch probleem. Ook levensstijlfactoren (bioritme & slaap, voeding, ademhaling, beweging buiten het sporten) kunnen het recuperatievermogen verminderen of de vermoeidheid tijdens het sporten doen stijgen waardoor de belastbaarheid daalt.

 

Als sportosteopaat zal Angelique het lichaam onderzoeken op de mogelijke oorzaken, via manuele technieken worden de dysfuncties behandeld om zo de belastbaarheid van het lichaam te vergroten. De manuele technieken kunnen indien nodig ondersteund worden via dry needling therapie of kinesiotaping. Daarnaast krijg je als sporter ook advies over de verschillende invloeden van de levensstijl op prestaties en blessures.  

 

Met deze strategie kan sportosteopathie een hulp bieden bij zowel contact als niet-contact blessures. Bij acute, chronische of recidiverende blessures. Alsook bij de preventie van blessures. Wanneer dit aangewezen is kan osteopathie een onderdeel zijn van een multidisciplinaire aanpak.

naamloos-141.jpg
TPs_edited.jpg
naamloos-152.jpg
Dry needling

Dry needling is gefocust op het behandelen van triggerpoints door deze met een droge naald aan te prikken. Een triggerpoint of spierknoop is een pijnlijke verharding in de spier door verkrampte spiervezels.  Dit veroorzaakt pijnklachten, zowel lokale drukpijn als uitstralende pijn volgens een voorspelbaar patroon, maar ook stijfheid, bewegingsbeperkingen en krachtsverlies. Een triggerpoint kan acuut of chronisch ontstaan en heeft verschillende oorzaken zoals een slechte houding, overbelastingen van spieren, stress,… Dry needling is dus geen behandeling op zich maar een onderdeel van een totaalbehandeling waarbij het doel van dry needling is om de gespannen spieren snel en langdurig te ontspannen.

Kinesiotape

Kinesiotape wordt vaak terug gezien in de sportwereld, maar daarnaast is het ook nuttig bij therapeutische doeleinden. Na een osteopathische behandeling kan het gebruik van kinesiotape het effect van de behandeling nog enkele dagen langer in stand houden, dit verhoogt de efficiëntie van de behandeling. De positieve effecten van deze therapie zijn: 

 • Pijndemping

 • Stimuleren van de doorbloeding

 • Ontspannen van de spieren

 • Stabiliserende functie van de gewrichten

 • Verbeteren van de proprioceptie

Verloop consultatie

Schermafbeelding 2020-07-19 om 13.08.55.
Anamnese

De anamnese is een vraaggesprek over de klacht, dit geeft de osteopaat een idee over de aard van de blessure en de mogelijke pijn uitlokkende structuren. In geval van een eerste consult, volgt er nog een anamnese over de medische geschiedenis om een totaalbeeld van je lichaam te krijgen. 

Schermafbeelding 2020-07-19 om 13.09.03.
Onderzoek

Tijdens het onderzoek gaat de osteopaat via provocatietesten op zoek naar de pijn uitlokkende structuur. Daarna volgt een actief en passief bewegingsonderzoek van het volledige lichaam, hierbij wordt er gezocht naar mogelijke oorzaken van de pijn uitlokkende structuur die zo de blessure tot stand brengen. 

Schermafbeelding 2020-07-19 om 13.09.15.
Behandeling

Met aandacht voor de principes van osteopathie gaan we via manuele technieken de restricties die invloed hebben op de pijn uitlokkende structuur behandelen, om zo een effect op lange termijn te bekomen en blessurepreventief te werken. Daarna voeren we het onderzoek nogmaals uit. 

Schermafbeelding 2020-07-19 om 13.09.26.
Advies

Als laatste stap volgt er advies over de verdere therapeutische behandelingen maar ook over wat je zelf kan doen en over de invloed van levensstijl factoren op het ontwikkelen van blessures. Zo kunnen we samen werken aan de efficiëntste weg naar blessure-preventie en prestatieverbetering. 

Indicaties 

 • acute blessures

 • chronische of recidiverende blessures

 • spierscheuren, spierverrekkingen

 • spierontstekingen: tenniselleboog, golferselleboog, rotator cuff tendinopathie, pubalgie, runnersknee, jumpersknee, fasciitis plantaris

 • overbelastingen

 • spierkrampen

 • verminderde recuperatie, vermoeidheid

 • post-traumatisch, post-operatief

 • preventief

Aandacht voor je lichaam voorkomt niet enkel blessures, het verbetert ook je prestatievermogen, zonder dat het extra moeite kost.

bottom of page