top of page

BLOG

Patella tendinopathie of de jumper's knee

De jumper’s knee is een veel voorkomende blessure in sprongsporten zoals volleybal, basketbal en korfbal. In tegenstelling tot de meeste andere chronische blessures is de jumper’s knee geen ontstekingsblessure maar wel een degeneratief proces van de patellapees. Een langdurige hoge belasting van de quadriceps veroorzaakt slijtage van de patellapees, dit resulteert uiteindelijk in een dikkere patellapees die vol zit met kleine scheurtjes en calcificaties. Het gevolg is kniepijn en functieverlies, beide zaken gaan de sportprestaties beperken. Springen is een belastende activiteit voor de quadriceps maar ook sprinten met vele richtingsveranderingen zijn een uitdaging, de jumper’s knee wordt hierdoor ook regelmatig terug gezien bij voetballers en hockeyspelers.

Hoe groot de belasting op de quadriceps is hangt af van allerlei sportgerelateerde factoren zoals het aantal sprongen/sprinten per wedstrijd, de intensiteit van de trainingen en de wedstrijd, de ondergrond, de schoenen… Daarnaast zijn er ook intrinsieke factoren die de belasting van de quadriceps sterk kunnen verhogen. Deze factoren zullen de quadriceps op rek brengen en/of zorgen voor een verminderde schokabsorptie tijdens het sporten waardoor de quadriceps meer moet gaan werken. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een bekkenkanteling met bijhorende disbalans tussen beide benen, mobiliteitsverlies in één of meerdere gewrichten tussen de voet en de lage rug, een verminderde flexibiliteit van één of meerdere beenspieren, te zwakke beenspieren of een te zwakke core stability.

 

Wanneer teamgenoten met elkaar vergeleken worden, kunnen er verschillen zitten in de sportgerelateerde factoren voor het ontwikkelen van een jumper’s knee maar deze verschillen zullen beperkt zijn. De grootste verschillen zullen

terug te vinden zijn in de intrinsieke factoren, deze maken het onderscheidt tussen een geblesseerde en een fitte teamgenoot.

 

Een sportosteopaat is in staat om de mogelijke intrinsieke factoren op te sporen en te behandelen, daarnaast kan er ook bijgestuurd worden op vlak van de sportgerelateerde factoren. Afhankelijk van de noodzaak kan een multidisciplinaire aanpak opgestart worden om zo je belastbaarheid als sporter te vergroten, letsels te vermijden en prestaties te verbeteren.

_28d89d9e-4290-11e9-96e6-2d3dd9dcb23f.jp
jumper's knee.jpg
bottom of page