top of page

BLOG

Zoeken

Runners knee of iliotibiaal frictiesyndroom

Het iliotibiaal frictiesyndroom, beter gekend als runners knee of lopersknie, is een overbelastingsblessure van de knie met een typische pijn die zich aan de buitenzijde van de knie situeert. Ondanks wat de naam doet vermoeden komt deze blessure niet enkel voor bij lopers, ook wielrenners of bergwandelaars kunnen er hinder door ondervinden.


De tractus iliotibialis is een peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen die de heup met de knie verbindt. Tijdens het strekken en buigen van de knie (zoals bij lopen of fietsen) beweegt de peesplaat over een uitstekend stukje bot aan de buitenzijde van de knie. Dit zorgt voor een natuurlijke wrijving of frictie.


Tijdens sportactiviteiten verhoogt niet alleen de frequentie maar ook de intensiteit van deze fricties. Langdurige irritatie van de peesplaat zal hierdoor het typische pijngevoel t.h.v. de buitenzijde van de knie geven. In de beginfase is de pijn enkel aanwezig tijdens het sporten, in een latere fase kan wandelen of trappen op- en afgaan ook pijnlijk worden.


Afhankelijk van de belasting en belastbaarheid van je lichaam ben je meer of minder vatbaar om een “runners knee” te ontwikkelen. Er zijn verschillende factoren die de belastbaarheid beïnvloeden.Invloeden van onderuit zoals een platvoet of restletsels van een enkelverzwikking, en invloeden van bovenaf zoals een bekkenkanteling of een veranderde tonus of spanning van de bilspieren kunnen de positie van de knie doen wijzigen. Deze mechanische disbalans doet de belasting die het lichaam aan kan dalen, herhaaldelijke sportactiviteiten kunnen op die manier evolueren in een overbelastingsblessure.


Als osteopaat onderzoeken we het lichaam op mogelijke bewegingsverliezen die deze blessure in de hand kunnen werken. Het doel van de behandeling is om het lichaam terug in balans te krijgen zodat de spanning op de pees zich kan normaliseren. Naast het herstellen van de mechanische invloeden richting de knie is het ook belangrijk dat de ontsteking lokaal kan genezen. Levensstijl (voeding, slaap, bioritme) beïnvloeden dit herstelproces. Gerichte adviezen kunnen helpen om het herstelproces op een natuurlijke manier te optimaliseren.


Na herstel is preventie van belang om een terugval te vermijden. Bijkomende factoren zoals een te snelle of zwakke trainingsopbouw, foute loopschoenen of een verkeerde afstelling van de fietspositie worden in acht genomen. Afhankelijk van de noodzaak kan een multidisciplinaire aanpak opgestart worden om zo je belastbaarheid als sporter te vergroten, letsels te vermijden en prestaties te verbeteren.

Comments


bottom of page