Image by Josh Nuttall

BEWEGINGSANALYSE

Biomechanische sportscreening

Om blessures te vermijden en prestaties te optimaliseren is het als sporter belangrijk om je lichamelijke zwakheden te kennen. Via een sportscreening kunnen deze zwakheden in kaart gebracht worden. De zwakke schakels kunnen liggen in voetpositie, mobiliteit, flexibiliteit, kracht, stabiliteit of bewegingscontrole. Deze zwakke schakels vormen de werkpunten naar een blessurevrije sportbeoefening met prestatieverbetering.

 

De focus van de sportscreening ligt op het biomechanisch functioneren van het lichaam en is geschikt voor zowel beginnende sporters als meer ervaren sporters. De screening bestaat uit volgende onderdelen (+/- 1,5u):

  • Anamnese

  • Manueel biomechanisch onderzoek met observatie, bepalen voetpositie en spiertesting van de grote spiergroepen

  • Functional movement screen: testprotocol ter evaluatie van de kwaliteit van functionele bewegingspatronen

  • Loop- en spronganalyse

 

De screening resulteert in een duidelijk overzicht van de zwakke schakels in het lichaam. Dit zorgt voor doelgericht advies over wat je als sporter zelf kan doen of waarbij je nood hebt aan een behandeling osteopathie, opvolging door een podoloog of personal training om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen in het vergroten van de belastbaarheid.  

Schermafbeelding 2020-08-09 om 11.29.18.
Schermafbeelding 2020-08-09 om 11.05.31.
Verloop bikefitting

(+/- 3uur)

Schermafbeelding 2020-07-19 om 13.08.55.
Anamnese

Dit is een vraaggesprek over de klachten tijdens het fietsen en over de blessuregeschiedenis. Dit geeft Angelique een idee over wat het probleem kan zijn met de fietspositie.

Schermafbeelding 2020-07-19 om 13.09.15.
Biomechanische screening

Het lichaam wordt gescreend op gewrichtsmobiliteit, spierflexibiliteit, bekkenstabiliteit, beenlengteverschil en voetpositie. Dit vormt de basis voor de fietsafstelling.

Schermafbeelding 2020-07-31 om 09.51.48.
Aanpassen fiets

De fiets wordt aangepast op basis van de screening. De zadelpositie bij een stijve of een mobiele wielrenner zal anders ingesteld worden, zo wordt de fiets aangepast aan het lichaam, en niet het lichaam aan de fiets.

Schermafbeelding 2020-07-19 om 13.09.03.
Opmeten fiets

Volledige opmeting van de fietsafstelling, vooraleer er aanpassingen aan de fiets gebeuren.

Schermafbeelding 2020-07-19 om 13.09.26.
Analyse fietspositie

Al fietsend wordt de fietspositie bekeken en volgt er een analyse over de mogelijke oorzaken van de klachten of blessures, alsook over de factoren die prestatieoptimalisatie voorkomen.

Schermafbeelding 2020-07-31 om 09.51.55.
Opmeten fiets

De fiets wordt terug volledig opgemeten. Achteraf krijg je een verslag met de gegevens van de oude en nieuwe fietsafstelling, zo heb je een duidelijk overzicht van waar de aanpassingen zitten.

Bikefitting

De juiste fietspositie is noodzakelijk in het vermijden van klachten of blessures en het optimaliseren van prestaties. Door de langdurige houding die tijdens het fietsen aangehouden wordt, is een juiste fietsafstelling belangrijk voor zowel recreanten als voor competitierenners.  

De ideale fietspositie zorgt voor een evenwicht tussen comfort en efficiëntie, waar dit evenwicht ligt wordt bepaald door de mogelijkheden van het lichaam. Een bikefitting door Angelique start vanuit het biomechanisch functioneren van het lichaam, op die manier wordt de fiets aangepast in functie van het lichaam. De afstelling van die fiets gebeurd door aanpassingen aan de positie van de schoenplaatjes, de zadelpositie en de stuurpositie.